Op 4 juli 2015 werden de Champagnehellingen, -huizen en -kelders ingeschreven op het Werelderfgoed van het UNESCO. Om dit evenement te vieren, liet het Comité Champagne een 360° film realiseren “Champagne 360°”, met als doel deze sites in de schijnwerpers te zetten door een virtuele vlucht aan te bieden: www.360.champagne.com.
De wijngaarden werden dit jaar niet gespaard. Er was een bijna constante regenval van januari tot juni en een tekort aan zonneschijn. Daarna volgde een aaneenschakeling van vorstperiodes in de lente, onweer en hagel in april, mei, juni en juli en zonnebrand ten gevolge van de temperaturen boven de 35°C eind augustus. Dit alles heeft wel tot 30% van het oogstpotentieel vernietigd. Gelukkig hebben de zon en de warmte in augustus, in combinatie met frisse nachten, een snelle rijping verzekerd, onder uitstekende omstandigheden. Dat komt de kwaliteit ten goede. Het ziet er al met al naar uit dat het wijnjaar 2016 toch een goed jaar wordt voor de Champagne. Gelukkig! Ondertussen vlieg ik levensecht over de wijngaarden en de ‘Avenue de Champagne’. Dit is echt een superleuke ervaring. De app is een aanrader, ook zonder speciale bril. Je kunt hem downloaden in de app-store: 360° Champagne. Tijdens de perslunch in het W hotel krijgen we bij de verschillende champagnes kleine gerechtjes geserveerd. De ‘Canneloni van tonijn en tomaat fondue van sjalot en tomaat, koriander, basilicum’ is mijn favoriet, maar dat kan ook aan mijn persoonlijke voorkeur voor de Cuvée 739 extra-brut van Jacquesson liggen!
PS: Hier zwaai ik naar die leuke jongen in de wijngaard.
Share On