‘Iedereen is vrolijk’ hoor ik mezelf zeggen als het eindelijk mooi weer is. Tja als het zonnetje schijnt trekt iedereen er massaal op uit en zijn we gezellig buiten met z’n allen. Terrassen vol met volle en lege glaasjes wijn en babbelende mensen. Ondertussen is het wel wat koeler aan het worden buiten, want het is dan wel zonnig, maar ook nog redelijk fris. Dit doet mij besluiten te kiezen voor een glas rood en laten ze nu net één van mijn favoriete wijnen serveren.
Lidewij van Wilgen, de wijnmaakster, heeft een elegante, spannende stijl waarbij fris en rijp elkaar afwisselen en eindigen in een fluweelzachte afdronk. Voor de liefhebber deze wijn kun je kopen bij wijnkoperij Okhuysen, wijnkoperij sinds 1867, in de Haarlemse Gierstraat. Directeur en wijnexpert Xavier Kat selecteert zorgvuldig zijn wijnen waarbij wordt gelet op kwaliteit, duurzame productie en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het overbrengen van de liefde voor wijn is wat hem drijft. Hij is persoonlijk een liefhebber van Bordeaux-wijnen en ik heb hem enige tijd geleden gevraagd wanneer zijn liefde voor wijn ontstond. Hij vertelde mij het volgende:
‘Al in mijn jeugd stond er regelmatig een fles wijn uit de Bordeaux op tafel, en in die tijd proefde je als kind ook altijd een slokje. Maar de echte liefde ontstond toen ik aan het eind van mijn studie naar Bordeaux vertrok voor een marketingstage. Ondanks dat ik niet in de wijngaarden zat, maar op een kantoor, ademde deze stad wijn. Na mijn afstuderen ging ik terug om op een chateau te werken en te leren hoe je wijn maakt. Later werd het mijn werk om wijnen te selecteren, chateaus te bezoeken en te reizen door Europa om nieuwe afzetmarkten te vinden. Een geweldige tijd!’
Het mooie aan dit gesprek was dat het mij terug bracht naar mijn allereerste keer in zijn wijnwinkel. Ik meen dat ik een jaar of tien was toen ik voor het eerst aan de hand van mijn moeder de letterlijk hoge drempel van deze fantastische ‘snoepwinkel’ binnenstapte.
Leren houden van wijn, daar heeft deze wijnwinkel een hele grote rol in gespeeld. Toen al heb ik daar de passie voor wijn mee gekregen en in de jaren die volgden heb ik bij Okhuysen menig wijn geproefd en uitgekozen. Opvallend is de langdurige samenwerking met wijnhuizen en de diversiteit in wijnkeuze, waardoor ik nog altijd acute keuzestress krijg tijdens het kopen van wijn! Vaak betekent dit dat ik nieuwe wijnen probeer van kleinschalige producenten die formidabele wijnen maken. Het zijn vaak net de wijnen met meer spanning!
Zo was het ook in deze winkel dat ik een aantal jaar geleden op de toonbank het boek ‘het wijndomein’ van Lidewij van Wilgen zag liggen en zonder te twijfelen direct kocht. Meteen werd ik in beslag genomen door haar verhaal en werd zij stiekem mijn guru; mijn voorbeeld, want een mentor had ik al, namelijk Frank Smulders MW. Frank werd mijn mentor tijdens mijn wijnopleiding toen ik ruim 12 jaar geleden in de schoolbanken van de prestigieuze wijnopleiding ‘Diploma Course’ belande . Na de eerste geslaagde te zijn geworden in de pilotgroep en het behalen van mijn titel ‘Weinakademiker’ bleven we elkaar regelmatig ontmoeten voor mijn ervaring en wijnkennis.
Terug naar Lidewij, deze Nederlandse liet o.a. op advies van Xavier haar (en mijn) vertrouwde Haarlem achter om in de Languedoc samen met haar man en kinderen wijn te gaan maken. Het domein kreeg de naam ‘Mas des Dames’ een verwijzing naar haar leven aldaar met haar drie dochters. Wat mij direct aansprak het boek het wijndomein uit te gaan lezen was haar zoektocht naar diepgang in het leven.
Mijn droom om mijn eigen wijn te gaan maken begon al in Zuid-Afrika, tijdens mijn wijnstage bij wijnhuis Rustenberg in Stellenbosch. Ik leerde daar in rap tempo alles over Kaapse wijn, wijnmaken en ook over de Afrikaanse cultuur. Eenmaal in mijn hart is dit nooit meer over gegaan, de wijngebieden daar zijn een van de mooiste ter wereld – met dank aan de Kaapse fynbos, die adembenemend is
Na het lezen van het boek over de grote verhuizing naar een wijndomein en niet te vergeten het drinken van haar fantastische wijn op het vrolijke terras, droom ik ook weer glashelder van mijn eigen wijnpaleis. Ik zie de immense bergen waartussen een meer dan honderd hectare tellende wijngaard ligt, beplant met inheemse en onbekende druivensoorten. Ik zie een wijnkelder voor me, die ruikt naar wilde gisten en alcohol.
Share On