Deze stelling is zeker WAAR, er wordt vaak gezegd dat smaak een volledig subjectieve aangelegenheid is. Onze gevoeligheid voor zoet, zuur, zout, bitter en umami* verschilt. PUNT! Echter vaak is het ondanks onze persoonlijke voorkeuren wel mogelijk om het eens te worden over welke van de wijnen zoeter, zuurder of bitterder is. Vanuit dit perspectief is het nog maar een kleine stap (en een beetje proefervaring) om vast te stellen of een wijn nu juist veel of weinig van deze bestanddelen bezit.
De verschillende delen van de tong bezitten een verschillende mate van gevoeligheid voor deze basissmaken. Zo is het puntje van je tong extra gevoelig voor zoet en achterin juist voor bitter. De zijkanten van je tong kunnen de zuren extra goed waarnemen en het midden van je tong zout en umami. Om de tannines van de wijn te ervaren moeten we echter de wijn goed in ons mond laten rollen, zodat de wijn ook in aanraking komt met je tandvlees en wangen. Hier ervaren we dan het stroeve, astringente gevoel wat deze looizuren geven. Dit is dus een kwestie van het zintuig gevoel en niet van het zintuig proeven… Wil je meer leren over het proeven van wijn, boek dan een wijnproeverij over proeftechniek en laat hier een bericht en ik neem contact met je op.
*umami is de vijfde smaak die pas sinds 1985 officieel wordt erkend. Vrij vertaald is de smaak ‘hartig’ en ‘smakelijk’
Share On