De jaarlijkse roemruchte Nieuwjaarsborrel van Winefield’s Auctioneers, hèt grootste (online) wijnveilinghuis van Nederland, vond plaats bij wijnbar ‘Bubbles & Wines’. Als collega docent ken ik Karel de Graaf al jaren. Maar nooit hebben we de kans gekregen uitgebreid te praten over onze gezamenlijke passie: wijnmaken! Net zoals ik jaren geleden besmet raakte met het wijnmaakvirus tussen de Kaapse druivenstokken, zo raakte Karel verliefd op een stukje wijngaard in de Bourgogne*, in de gemeente Meursault** om precies te zijn.
Karel de Graaf is mede-oprichter en oud-hoofdredacteur van het kritische wijntijdschrift PersWijn en is wijndocent aan diverse opleidingen (o.a. WSET bij Winefield’s, Het Wijninstituut en het Begeleidingstraject Magister Vini voor vinologen) Je kan hem dus gerust Nederlands grootste Bourgogne-specialist noemen.De Côte d’Or, het hart van de Bourgogne, vindt Karel het meest fascinerende deel van dit unieke wijngebied. Tot Januari 1993 kon hij alleen maar dromen van een bezit van een eigen wijngaard. Toen liep hij bij toeval tegen een te koop staand perceel aan en sloeg hij onmiddelijk toe. Samen met zijn beste vriend in de Bourgogne, producent Vincent Girardin uit Meursault, kocht hij ruim een halve ha (ieder ongeveer 7 ouvrées; één ouvrée is 428 m²) in ‘Les Narvaux’, een wijngaard met de A.O. Meursault. (bron: www.wijnvandeboer.nl)
Karel vertelt over zijn wijngaard ‘Les Narvaux’ in Meursault en legt uit wat een Meursault nu zo herkenbaar anders maakt dan elke andere wijn gemaakt van chardonnay. Het zijn namelijk niet alleen de primaire aroma’s van de chardonnay druif, maar ook de omstandigheden waaronder de wijnstok groeit die bepalend zijn voor het uiteindelijke karakter en complexiteit van de wijn.
Met andere woorden, zijn wijnstokken voeden zich via de wortels met water, mineralen en andere voedingsstoffen. Dit resulteert uiteindelijk in de herkenbare mineraliteit die je proeft in je glas Meursault.
Achterop de fiets staan we regelmatig even stil als er weer een stoplicht op rood staat, ondertussen krijg ik zin in een glas Meursault door al het gepraat erover. Stilletjes dagdroom ik een glas op haar aantrekkelijkst, een verleidelijke ronde body met intense aroma’s die me het meest doen denken aan brioche, hazelnoot en vanille. Daarnaast de subtiele kracht van meloen, citroen en de avondvullende minerale afdronk van natte steen.
Terwijl Karel hard moet trappen om tegen de wind in naar Amsterdam West te fietsen met mij achterop, hoor ik tussen de tingelende trams door slechts halve zinnen, maar de woorden ‘perfecte balans’, ‘subtiele kracht’, ‘finesse’ en ‘puurheid’ blijven mij glashelder bij.
De Bourgogne vertelt hij is een fascinerend wijngebied. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, er zijn slechts twee druivenrassen die er de dienst uitmaken, Chardonnay voor witte wijn en Pinot Noir voor rode wijn. Het gebied kent een grote verscheidenheid aan bodemsoorten en microklimaten. Van overwegend kalkbodems tot mergel, ijzer, klei en leem en diverse bodemlagen. Samen met het koele klimaat zorgt dit voor een evenwichtige langzame rijping van de druiven.
Ik vertel ondertussen honderduit over de film ‘A year in Burgundy’ op Netflix die ik net gezien heb en welke grote indruk heeft gemaakt op me. Met name de eigenaresse van Maison Leroy, Lalou Bize-Leroy, deze wijnmaakster heeft een unieke verbinding met elk van haar percelen. In de film vertelt ze haar geheim, ze behandeld haar wijnstokken individueel, door naar ze te luisteren met hun unieke notities en ze vergelijkt t met het luisteren naar de instrumenten in een concert. Stevig verankerd als een grande dame van Bourgondië, cultiveert zij haar wijnstokken met biodynamische praktijken sinds 1989.
Karel vult aan dat een zorgvuldig toezicht op elke fase van de groei, de oogst en productie een enorme toewijding vraagt. Echter deze inzet resulteert in een met diepgang. De resultaten in haar wijn hebben haar een van de meest formidabele domeinen en persoonlijkheden van de Bourgogne gemaakt.
Voor mij is wijn een zeer intieme kunstvorm en ik wil altijd meer proeven en ontdekken! Daarom vraag ik Karel vlak voordat ik van zijn bagagedrager afspring of ik een volgende keer mee mag op Bourgognereis naar zijn domein in Meursault? Hij antwoord bevestigend en gelukkig heb ik tot die tijd Netflix, klik hier voor de trailer.
Merci beaucoup Karel a bientôt!
*Bourgogne: alleen al de naam klinkt verleidelijk. Niet voor niets is de term Bourgondiër hiervan afgeleid. In Frankrijk wordt de Bourgogne gezien als het gebied waar het beste van het beste dat de Franse aarde te bieden heeft vandaan komt: Charleroi-rundvlees, de Bresse-kip, overheerlijke vis en wijngaardslakken. Ook de rijke Bourgondische wijngaarden zijn al eeuwen beroemd om hun kwaliteitswijn.
**Meursault is een gemeente in het Franse departement Côte-d’Or en telt 1566 inwoners en maakt deel uit van het arrondissement Beaune. De Côte de Beaune begint vanaf Nuits-Saint-Georges en strekt zich zuidwaarts uit richting de meest zuidelijke gemeente Santenay. De regio is vooral bekend om zijn beroemde witte wijnen afkomstig van de Chardonnay druif en geniet een grote reputatie. De druif kan zich hier in goede jaren tot een absolute perfectie ontwikkelen en kan dan wijnen voortbrengen van een grote complexiteit en finesse.
Share On