Deelnemer van Wine Making Challenge 2019
Op 21 mei a.s. vindt de Slag op de Schelde, en tegelijkertijd de Wine Making Challenge plaats. De Wine Making Challenge wordt gehouden in samenwerking met Quixote wijnen. Er worden een aantal mono-cépage wijnen gebruikt van het wijnhuis Pago en daarmee strijden sommeliers om de beste Quixote blend van 2019 te maken, en eventueel zelfs de meester zelf te overtreffen. De winnende blend wordt in beperkte oplage geproduceerd met op het etiket de naam van de winnende sommelier. Deze wordt vervolgens geëxporteerd naar o.a. Europa, Amerika en Azië. Onder de indruk van mijn cv kreeg ik de uitnodiging hieraan deel te nemen van Jenny Schreiner Maître-Sommelier Restaurant Morille. Ook vertelde ze mij dat ik als winnaar in de voetsporen zou treden van Lendl Mijnhijmer en Tim Theuns.
In mijn eeuwige zoektocht naar liefde was wijn liefde op het eerste gezicht.
Allereest ben ik zeer vereerd dat ik hiervoor gevraagd ben. Mijn hele leven ben ik al gefascineerd door wijn. Als jong meisje vond ik het machtig interessant. Dat mooie glas gevuld met rode wijn. Úren kon ik er naar kijken, het liefste wilde ik er ook al van proeven. Mijn ouders stonden het oogluikend toe en BAM mijn liefde voor wijn was geboren.
Motivatie
Jenny vroeg mij een motivatie te schrijven en dat vind ik lastig, want mijzelf ‘verkopen’ is niet mijn sterkste kant. Ik besluit met dit mooie VrijMiBo weer een terrasje op te zoeken met mijn laptop. Deze abrupte overgang van winter naar lente doet mij besluiten te kiezen voor een glas lichte rode wijn en laten ze nu net één van mijn favoriete wijnen serveren. Onder het genot van een glas ‘A touch of Dutch’ van mijn recent overleden dierbare wijnvriendin Lotte Wolf flirt ik schaamteloos met de ontluikende lente. Ik waan me door de geuren van bloesem, fruit en kruiden op vakantie in Zuid Afrika.
Het overbrengen van de liefde voor wijn is wat mij drijft. Wijn is de meest intieme kunstvorm die er is. Je neemt een slok, de wijn komt in je lichaam en jij wordt die wijn. Wijn haalt je uit je comfortzone, het verlicht je en vertroebelt tegelijk je geest. Wijn is altijd in beweging. Zo leerde ik ooit van sommelier Niek Beute.
Local=Lekker
Sinds een jaar ben ik wijnbouwer der lage landen bij Amsterdamse stadswijngaard Wijn van Bret. Wist je dat de stijging van het kwaliteitsniveau van ‘onze’ Nederlandse wijnen en de groeiende aandacht voor eerlijke streekproducten, de Nederlandse wijnen steeds populairder onder wijnliefhebbers maakt?
Afgelopen maand was het tijd om de wintersnoei van onze ‘Single Guyot’ wijnstokken te realiseren samen met niemand minder dan wijngaardenier Ron Langeveld van Wijngaard Dassemus. Het laatste kwartier in februari snoeien we de platliggende rank weg, op voorwaarde dat er een vervanger beschikbaar is. Dit deden we bij droog weer, zodat de grote snoeiwond goed opdroogt. De oude vruchtranken kunnen we rustig bij regen afsnoeien en verwijderen. Als ze uit gaan schieten zullen we (bij zonnig weer) in principe de bovenste rank weer snoeien op 110 cm en horizontaal buigen (op een warme dag uitbuigen en niet tijdens vorst in verband met mogelijk breken van de scheuten). Daarna de onderste rank terugsnoeien op 2 ogen.
Tijdens mijn wijncarrière heb ik inmiddels geleerd dat je altijd je eigen koers moet varen, je eigen neus moet te volgen en je nek moet durven uitsteken.
Ron Langeveld werd mijn tweede mentor, een eerste mentor had ik namelijk al, Frank Smulders MW. Frank werd mijn mentor tijdens mijn wijnopleiding toen ik ruim 12 jaar geleden in de schoolbanken van de prestigieuze wijnopleiding ‘Diploma Course’ belande. Na de eerste geslaagde te zijn geworden in de pilotgroep en het behalen van mijn titel ‘Weinakademiker’ bleven we elkaar regelmatig ontmoeten voor mijn ervaring en wijnkennis. Ik droom sindsdien stiekem al van mijn eigen wijndomein.
Mijn droom om mijn eigen wijn te gaan maken begon al in Zuid-Afrika, tijdens mijn wijnstage bij wijnhuis Rustenberg in Stellenbosch. Ik leerde daar in rap tempo alles over Kaapse wijn, wijnmaken en ook over de Afrikaanse cultuur. Eenmaal in mijn hart is dit nooit meer over gegaan, de wijngebieden daar zijn een van de mooiste ter wereld – met dank aan de Kaapse fynbos, die adembenemend is.
Trotse ambassadeur voor Domaine Holset
Sinds 2007 ben ik een van de champagne-ambassadeurs in Nederland. Je begrijpt ik heb een speciale band met mousserende wijnen die op traditionele wijze zijn gemaakt. Dit bracht Erik Leferink en Marianne Blijdesteijn van Domein Holset op het idee om mij als ambassadrice te vragen. Gezien mijn persoonlijke en professionele passie voor champagne kon ik mijn geluk niet op! Hun namen spreken tot de verbeelding: de Bruut van Holset, de Prins van Holset en de Dot van Holset.
Lotte Wolf+
Na het ophalen van herinneringen aan Lotte tijden het drinken van haar mooie wijn, droom ik ook weer glashelder van mijn eigen wijnpaleis. Ik zie de immense bergen waartussen een meer dan honderd hectare tellende wijngaard ligt, beplant met inheemse en onbekende druivensoorten. Ik zie een wijnkelder voor me, die ruikt naar wilde gisten en alcohol. Voor mij blijft dit een springlevende droom: een wijn te mogen maken met mijn handtekening, precies naar mijn eigen smaak… Je begrijpt ik kan niet wachten om mee te doen aan ‘The Wine making Challenge’ !
Share On