De economische recessie in Spanje was een van de zwaarste van Europa. Dit kwam omdat er eind vorige eeuw heel veel geld door investeerders gepompt is in de Noordelijke wijnregio’s waaronder de Ribera del Duero. Hiermee ontstond een nieuwe wijnstijl. Een premium wijn (de investeringen moesten natuurlijk wel terugverdiend worden) die eigenlijk te duur was voor zijn kwaliteit en gemaakt van te jonge wijnstokken. Sinds Spanje onderdeel werd van de EU in 1986 werden er namelijk subsidies verstrekt voor het rooien van oude wijngaarden om de productie te verhogen. Dit bleek korte termijn denken, ze dachten dat de productie hiermee omhoog zou gaan en uiteindelijk ook de kwaliteit. Deze wijnboeren kregen spijt, want wat blijkt de toekomst van Spanje ligt juist hier bij de ‘vergeten’ druivensoorten. Waarom? Hiermee kun je je als wijnboer onderscheiden. Niemand zit te wachten op een uniforme wijnstijl met een te dikke saus van nieuw hout die in verhouding veel te duur is. Je kon op geen enkele wijze terug proeven waar deze wijn vandaan kwam, want terroir ontbrak. Bij Arzuaga hebben ze dit gelukkig begrepen…Geen dikke saus van hout hier, maar Finezze! Top ☺
Na deze fantastische proeverij ontmoet ik de wijnmaakster van Viña Mayor. Ze vertelt dat ze een Master of Wine in opleiding is. Dit is de hoogst haalbare wijnopleiding ter wereld, waarvan slechts 5% uiteindelijk de titel behaald…Nu weet ik dit omdat mijn mede Weinakademiker en vriendin Marije Bockholts ook deze loeizware opleiding volgt, dus ik ken de verhalen over de zwaarte van de opleiding. Ze vertelt uitgebreid over de regio en met name de Golden Mile, de 100 km lange weg waar ook buurtgenoot Vega Sicilia onderdeel van uitmaakt. Dit beste terroir loopt van Penafyl to Tudela de Duero. Hier strijden de bodegas om wie de beste en duurste wijn kan verkopen. De topwijnen uit deze streek gaan op intekening en gaan voor honderden euro’s over de toonbank. Oudere oogsten doen een veelvoud. Het illustreert hoe snel het kan gaan, want pas in 1982 verwierf de Ribera zijn Denominación de Origen status. Eerder stond deze plek nog bekend om zijn buitengewoon slechte rosé. Nu noemen topproducenten het ‘the golden mile’.
Terwijl iedereen Vega Sicilia kent is El Secreto het echte geheim van de Golden Mile. Wat een finesse en elegantie…ik ben er stil van! Vooral het mondgevoel blijft mij bij, de tannine structuur is zo verfijnd en elegant; waanzinnig! De lange afdronk is hemels en ik voel mij bijna gedrogeerd zo rustig en kalm word ik na het proeven van dit geheime drankje…Zou een volgend bezoek die middag aan de bodega Valtravieso dit nog wel kunnen overtreffen? Maar dan ontmoet ik Alvaro Cerrada Bueno de Director of Marketing. Hij vertelt enthousiast over zijn bodega, super modern en pas sinds 2006 open. Uiteindelijk zijn we hier samen op het hoogste punt van de Ribera, de wijngaarden liggen boven de 1000 m! Al met al de ‘highest winetasting of my life’!
Stel je voor: je staat net als ik in een wijngaard op 1000 meter hoogte en tussen de tempranillo wijnstokken. Deze voeden zich via de wortels met water, mineralen en andere voedingsstoffen. Tempranillo heeft zijn eigen primaire smaakprofiel, oftewel: de herkenbare aroma’s van de druivensoort zelf. Maar daarnaast zijn ook de omstandigheden waaronder de wijnstok groeit bepalend voor het uiteindelijke karakter van de wijn. Denk aan het extreme klimaat en de bodem van de betreffende wijngaard. Tijdens de rijpingsperiode van de druif aan de wijnstok ontwikkelt deze naast de primaire aroma’s namelijk ook allerlei aroma’s die verband houden met dit zogenoemde ‘terroir’ (waarmee de invloed van het klimaat en de bodemsoort op de druivenstokken en de uiteindelijke druiven wordt aangeduid). Mineraliteit geeft de herkenbare smaak aan die terug te proeven is in de wijn vanwege dit ’terroir’. Tinteling op je tong en de typische rokerige tombe van het vuursteen tot de wijngaard.
Nu je weet hoe ze in de wijn terechtkomen, vraag je je misschien af: is het wel zo lekker, die geur van vuursteen, kalksteen, klei, graniet of klei in je wijn? En hoe herken je het? Vroeger weleens geprobeerd vuur te maken met steentjes? De geur die daarbij vrijkomt, wordt ook wel vuursteen genoemd, met zijn kenmerkende rokerige karakter.
To be continued.. next week part III (of IV)
Share On