Tinder, het heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Mijn vrijgezellen vriendinnen (en ik) hebben er een swipe-vinger van gekregen. En allemaal kwamen we op t punt dat we ons op een regenachtige zondag gingen afvragen of we die kansloze dating-app niet gewoon moesten verwijderen. Bij mijzelf is het ondertussen gelukkig al geruime tijd geleden, omdat het mijn leven op lange termijn niets extra’s biedt. Sinds die tijd heb ik het hele dating gebeuren afgezworen, tenminste tot vorige week. Voor een uitnodiging van een beroemde Australische wijnmaker Andrew maakte ik graag een uitzondering… Waarom?
We hadden afgesproken bij Eye, het filmmuseum en een echte hotspot in Amsterdam Noord. Als ik op deze vrolijke zonnige herfstdag richting het moderne en spectaculaire gebouw loop, valt me direct het panoramische uitzicht op. Ik lees dat het gebouw in 2012 ontworpen is door het Oostenrijkse architectenbureau Delugan Meissl. Als ik plaats neem tegenover Andrew zien we het ene na het andere indrukwekkende schip langs varen. Ik denk terug aan mijn studietijd… Als studie-motivatie had ik een poster in mijn studiekamer geplakt met de 50 Grange etiketten van 1951-2000. En dan zit ik hier tegenover 1 van de Penfolds wijnmakers!
Penfolds en deze beroemde Australische Grange ontwikkelt door pioneer Max Schubert verdienen een introductie…
Australië is een jong wijnland, pas sinds 1960 wordt er wijn geproduceerd zoals we die nu kennen. Hiervoor was het vooral versterkte wijnen, denk aan sherry en portwijnen. Ook Andrew begon ooit als versterkte wijnmaker bij Penfolds. Het leuke aan deze Australische ‘Flying winemaker’ is, dat hij de wereld overvliegt om zijn kennis te verspreiden en nieuwe kennis tot zich neemt. In een fenomenaal tempo heeft Australische wijn zichzelf op de wereld wijnkaart gezet. Het grootste succes werd hun supermarkt branding. Door hun geconcentreerde wijnindustrie (65% van de wijnen komt van 5 grote bedrijven waarvan Penfolds er 1 is) en hulpvaardige mentaliteit ontwikkelden ze een heel eigen concept van wijnmerk in plaats van herkomst. De meeste Australische supermarkt wijnen zijn in prijs-kwalitateit bijzonder goed. Het is vaak een multiregionale blend (South Eastern Australia) om een constante kwaliteit te kunnen garanderen. De Australische wijnwetgeving heeft in tegenstelling tot de Europese geen richtlijnen als oogstdata, opbrengsten etc. Dit geeft de Australiërs ongekend veel vrijheid om te experimenteren, wel zo dynamisch! Daarnaast een betrouwbaar en voor het eerst echt duidelijk etiket voor de consument. Dit in tegenstelling tot de Franse en Duitse wijnetiketten waar menig consument geen touw aan vast kan knopen!
Echter de volgende stap werd het hogere segment. Menig groot wijnbedrijf o.a. Penfolds, maar ook bedrijven als Hardy’s, Peter Lehman, Lindemans, Wolf Blass, Orlando, Yalumba, Hensche hebben oude wijnstokken staan in South Australia in bijvoorbeeld Barossa valley, Coonawarra, Mc Laren Vale…etc. Deze gebieden met geheel eigen terroir* produceren de parade paardjes van de bedrijven, maar de allergrootste en bekendste is toch wel de Penfold’s Grange. Zij produceren al wijn sinds 1951. Ik kreeg de kans samen met Andrew de Grange vintage 2011 te proeven. Tijdens de eerste slok overvalt een flashback me. Ik zie een feestelijk gedekte tafel, Oudjaarsavond 2002 , een 8 gangendiner, vrienden, vriendinnen, familie en een Australiër, en het was hij die de eerst geproefde fles Grange meebracht…
Penfold’s Grange heeft een mythische status onder wijnliefhebbers, het is één van de weinige icoon wijnen van betekenis buiten Europa. Echter hoe vaak wordt een bepaald terroir niet geprezen in een icoon wijn? Penfold’s Grange is het zwarte schaap, afkomstig van divers terroir en afhankelijk van het vintage van 100% Shiraz of een blend met Cabernet Sauvignon. Deze vintage heeft de geur van herfstbladeren en specerijen als. Nootmuskaat. Ik proef de Amerikaanse houtenvaten terug met verkwikkend cassis, prikkelend peper, de geur van herfstbladeren en specerijen o.a. nootmuskaat eindigt in een ellenlange afdronk van huisgemaakte rabarber. Wat een potentie heeft deze klasse wijn!
Tijdens een recent gehouden wijnveiling is de Grange 1951 voor een record bedrag van 53.936 dollar verkocht.
Vanaf 1950 besloot Penfolds het accent meer op tafelwijnen te leggen, in plaats van op brandy en versterkte wijn. Dit gebeurde onder leiding van de legendarische chef-wijnmaker Max Schubert. De eerste jaargang van Penfolds Grange werd op experimentele basis gemaakt in 1951 door deze toenmalige wijnmaker Max Schubert. Hij ontdekte, tijdens een wijn tour door Europa, de rode wijnen uit de Bordeaux en Rhône. Met de opgedane kennis keerde hij terug naar Australië en is met de druiven van Penfold aan de slag gegaan. Max Schubert presteerde om de beste Bordeauxwijnen rivaal – in termen van kwaliteit en veroudering potentieel – te creëren. Sinds de eerste ‘Grange’ heeft Penfold al velen gouden medailles voor zijn wijn gekregen. De vintage 1990 werd zelfs uitgeroepen tot ‘Wijn van het Jaar’ door de Amerikaanse wijnjournalist Robert Parker van Wine Spectator tijdschrift in 1995, met 99 punten op een totaal van 100.
Penfolds Grange draagt ook een “Bin” aanduiding, verwijzend naar de opslaglocatie in Penfolds kelders tijdens veroudering. 1951 was Bin 1, 1952 was Bin 4, enzovoorts. Vanaf 1964 is de aanwijzing gestandaardiseerd naar “Bin 95”. Nadat ik ‘mijn’ flying winemaker vrolijk heb uitgezwaaid en hij zijn reis over de wereld voortzet, herpak ik mezelf snel. Want deze Penfolds wijnen smaken sowieso goddelijk met of zonder date ☺
Wil je weten welke Penfolds ik aanraad en waar je ze kan kopen? Bekijk hier de top 5 met proefnotitie.
Share On