De volgende ochtend is het na ‘Billecart champagne for breakfast’ tijd om te vertrekken richting het Champagnehuis Jacquesson. Nadat ik hier een aantal jaar geleden voor een dichte deur stond met collega champagne ambassadrice Anja Vondenhoff voelt het toch direct vertrouwd. Na een hartelijk ontvangst van Jean-Hervé Chiquet, samen met zijn broer Laurent zijn zij eigenaar van het champagnehuis, valt hij direct met de deur in huis en zegt:’ We make what we, the Chiquet brothers, like best, it’s no marketing idea’!
De zoon van de oprichter van het champagnehuis was een slimme uitvinder; hij bedacht onder andere het korfje dat champagnekurken op hun plek houdt: de muselet. Ook met de kwaliteit zat het meteen goed. Napoleon Bonaparte reed op weg naar het slagveld graag een stukje om voor de champagne van Jacquesson. Hoewel dit kleine bedrijf verschillende keren een nieuwe eigenaar kreeg, is er in wezen niets veranderd. Het staat nog steeds voor kwaliteit met een originele benadering. De eigenaars van nu, de broers Jean-Hervé en Laurent Chiquet, willen dat al hun wijnen een eigen karakter hebben dat het oogstjaar en de herkomst weerspiegelt. Ze zijn niet bang om hun eigen weg te gaan en maken bijvoorbeeld geen standaard cuvée die elk jaar hetzelfde moet smaken. Jacquesson is gevestigd in Dizy in de regio Champagne. De wijngaarden liggen op de beste plekken in de Côte des Blancs en de Vallée de la Marne, maar zoals de broers zelf zeggen: het beste terroir is niets waard als je er niet goed voor zorgt. Daarom bewerken ze hun wijngaarden zo natuurlijk mogelijk. Ook bij het wijn maken gaan ze voorzichtig te werk en forceren niets. Zo ontstaan er champagnes met een eigen persoonlijkheid.
Vorig jaar heeft de commissie van het werelderfgoed van het Unesco de inschrijving van de “Champagne-hellingen, -huizen en –kelders” op de lijst van het werelderfgoed beslist. Het gaat om een historische beslissing ! Zo uniek is het terroir van champagne, Jean Hervé vult aan:’ Year on year, to seek to reveal the full expression of their terroirs, to make the best champagne that the vintage allows.’ In de wijngaard waar Jean Hervé mij mee naar toe neemt laat hij zien dat hij zoveel mogelijk biologisch werkt. Echter dit voorjaar was de natste sinds tijden dus om schimmelziektes te voorkomen wordt minimaal gesproeid. Hij zorgt er ook voor dat de bladgroei niet te vigoureus wordt en er niet te veel druiventrossen tegelijk ontwikkelen, met andere woorden ‘canopy management’ en ‘green havest’.
De wortels van o.a. de Pinot Meunier stokken die hij aanwijst zijn hierdoor dieper in het krijtsteen terroir afgedaald. Pinot Meunier is makkelijk uit elkaar te houden van zijn beroemde broer ‘enfant terrible’ Pinot Noir, want te herkennen aan het bloemachtige ‘Meunier’ laagje op de wijnstok. Ook door gras te planten en wat natuurlijke competitie voor de wijnstokken te creëren blijft alles in de wijngaard mooi in balans. Er worden ook lokdoosjes gebruikt ‘confussion sexuelle’ welke feromonen in de wijngaard afscheidt en daardoor de insecten op afstand houdt.
In de wijnkelder zie ik een mix van oud en nieuw. De nieuwste technieken zijn samengesmolten met authentieke technieken, ‘best of both worlds’ zeg maar… Bijvoorbeeld de computergestuurde ‘basket press’. In deze kelder gelden er weer heel andere regels en Jean-Hervé legt uit:‘There is no 1 recipe for champagne, because every champagne house has it’s own challanges’. Sinds 2000 is de Cuvée 700 op de markt. Ze begonnen met nummer 728, dit was het aantal champagnes geproduceerd sinds de oprichting. Premier en Grand cru druiven worden alleen gebruikt o.a uit Dizy en Äy. In totaal zijn er 301 crus in het gebied, een cru staat voor alle wijngaarden van een dorp. Die dorpen hebben een score gekregen tussen de 80-100% op basis van het terroir en verkoopprijzen van de druiven uit het verleden.
De dorpen met de beste wijngaarden hebben een 100% score en dat zijn de grand crus. Er zijn ook dorpen met 90 tot 99% score, dit zijn de premier crus. Een premier of grand cru is geen garantie voor de beste kwaliteit, maar Jacquesson wilt het regionale karakter en het ‘vintage’ van hun champagne te laten spreken.
Enthousiast vertelt Jean-Hervé over de recente ‘release’ van de D.T. wijnen. De kwaliteit van de 700 wijnen geeft namelijk een enorm rijpingspotentieel. Ze hebben daarom besloten een deel van de flessen langer te laten rijpen op hun gistbezinksel en deze ‘Cuvée Dégorgement Tardif’ is negen jaar gerijpt voordat hij op de markt komt. Deze wijnen behouden hun frisheid, maar ontwikkelen tegelijkertijd een enorme complexiteit en rijkheid in o.a. tertiaire aroma’s. Als je al zou kunnen spreken van ‘een Jacquesson stijl’ dan is de smaak direct gelinkt aan het ‘terroir’. Jean-Hervé vult aan:’ Promoting a specific terroir is in our DNA’. Echter de ‘single vineyard’ wijnen worden precies hetzelfde gemaakt als de Cuvée 700 en alleen als het ‘vintage’ en de Cuvée 700 het toestaan, deze heeft ten alle tijden voorrang.
Het was misschien wel de interessantste champagne proeverij tot nu toe, want ik kreeg diverse Cuvée 700 en de D.T wijnen te proeven, daarnaast ook de verschillende ‘single vineyard’ wijnen waardoor ik de kans kreeg champagnes die precies hetzelfde zijn gemaakt, maar afkomstig van diverse terroirs naast elkaar te proeven. ‘Wait for 1 minute, before tasting’: roept Jean-Hervé. Ook hieruit blijkt zijn enorme passie, hij wilt absoluut niet dat ik zijn champagne al proef voordat hij even geademd heeft en de nodige balans. Deze champagnes van Jacquesson zijn uniek, een beleving…puur emotie!
Op het achteretiket van Jacquesson staat alle informatie waaronder de datum van dégorgement’ ooit het ‘Best Kept Secret’ van champagne, maar tegenwoordig door pioniers als Jean-Hervé een transparant verhaal. Op de valreep vraag ik hem nog naar zijn eventuele missers, waarop hij het volgende zegt:’ Remember Champagne is invented out of a mistake, and maybe one of your biggest mistakes will lead to one of your best accomplishments yet to come..’
Proost!
Share On