Tijdens mijn skivakantie ging ik met mijn beste vriendinnetje naar de Mooserwirt. Ja de enige après ski locatie in Oostenrijk met internationale faam, want wie ken t niet? De Mooserwirt is een begrip in St. Anton am Arlberg, een gigantische boerenschuur waar vooral gedanst en gedronken wordt op Duitse Oktoberfest- en carnavalhits.
In eerste instantie is het meestal nee alsjeblieft geen polonaise, maar na een aantal verwarmende winterdrankjes van DJ Gerhard blijkt mijn twijfelachtige ‘nee’ meestal vrij snel te veranderen in een overtuigende ‘ja’. Tja, bij de Mooserwirt gebeurt altijd wel wat.
Dagelijks, na een dagje snowboarden waarna we uiterlijk (maar liever stipt) om 15:30 uur aantikten bij de Mooserwirt, dronken we een Hot Toddy. Tegenwoordig bestaat een typische winterdrank, met name uit een mix van koude (sterke) drank en een warme (vruchten) drank met kruiden of specerijen. Maar ook vroeger kreeg ik er wel eens een van mijn oma. Als ik verkouden was, maakte zij voor mij altijd Egg Nogg: een heet mengsel van cognac, ei, suikersiroop, slagroom en melk.
Met een Hot Toddy proosten ik en mijn vriendinnetje en keken elkaar na een dag boarden tevreden aan: Yess het is weer gelukt en voldaan stapten we voor de 1,2,3,4,5de dag op rij de magische wereld van de Mooserwirt in… Alles stond ervan in het teken, zelfs de snowboardroute van de dag werd er op afgestemd. Als het een keer niet lukte, dan kwam het ook echt niet meer goed die avond. Deze beroemde ‘Hot Port’ van DJ Gerhard is een verwarmende wintersport drank, allemaal gebaseerd op de beroemde port.
Wie mijn blog over de Douro heeft gelezen weet al dat Port gemaakt wordt van een blend van blauwe druivenrassen waarvan Touriga Nacional de belangrijkste kwaliteitsdruif is. Deze koning van de Douro geeft kleur en tannine aan de port. Tijdens dit proces voegt de wijnmaker druivendestillaat toe aan het gedeeltelijk vergiste sap, terwijl de most nog een hoog suikergehalte heeft. Het destillaat doodt de gisten, waardoor de vergisting stopt; het resultaat is een wijn met veel suiker en een hoog alcoholgehalte. De wijn rijpt daarna een poos, afhankelijk van de stijl, op grote eikenhouten vaten, voor hij overgestoken wordt naar kleinere vaten en evt. geblend en gebotteld.
Dit jaar helaas geen wintersport voor mij dus ik verlang terug naar deze verwarmende wintersport drank en besluit hem zelf te gaan maken. Dit alles met het idee dat een slok hiervan mij straks terug brengt naar de sfeer in de Mooserwirt, dit alles met hulp van mijn Spotify après ski playlist… Want zoals jullie weten, is wijn een emotie, je ruikt iets heel vluchtig en heel even ervaar je een flashback. Geur bespeelt je emotie en kan herinneringen oproepen. Dit komt doordat geur in nauwe verbinding staat met het gebied van de hersenen dat over emotie gaat.
Gelukkig had ik tijdens mijn verblijf in St. Anton am Arlberg DJ Gerhard eindelijk zover dat hij mij het beroemde “Hot Port” recept toefluisterde tijdens de vijfde, en tevens laatste polonaise van de avond. De Hot Toddy – met Dow’s Reserve Port -, en hieronder het recept voor jullie.
Recept:
15 cl. Heet water
eetlepel honing
15 cl. DOW’s Reserve Port (of Ruby Port)
schijfje citroen
Kruidnagels
Verwarm het water samen met de port, roer de honing erdoorheen tot het opgelost is. Steek de kruidnagel in de citroenen doe de citroen in het glas.
* Port – een beschermde naam – is een sterke wijn met een alcoholpercentage tussen de 18 en 20%, gemaakt van diverse authentieke Portugese druivenrassen. Port werd ooit voor het eerst gemaakt voor de Engelsen die een versterkte wijn wilden, met de garantie dat die de lange oversteek naar huis zou overleven.
Tags: ColumnRecept
Share On