Jippie, de BBQ staat weer te gloeien vanavond! Op het balkon van mijn zus staar ik relaxt naar de overkant van de zomerkade. Overal komen deze verhitte zomeravond rookwolkjes van andere levensgenieters omhoog gekringeld, terwijl er af en aan bootjes vanaf het gezellige Spaarne de wijk in komen varen. Met een glas gekoelde Zuid-Afrikaanse Shiraz in de hand vraag ik mijn zus advies over hoe ik mijn WSET wijncursussen nog beter kan promoten.
Enthousiast steek ik van wal over hoe leuk de door mij gegeven lessen zijn en hoeveel je ervan leert als wijnliefhebber. Na nog een minuut of tien vol overtuiging mijn betoog te doen, houdt mijn zus het voor gezien… Ze onderbreekt me resoluut. Ik vraag: ’Wil je niet meer leren over wijn?’ Iedere wijnliefhebber wil toch wel iets meer weten over deze godendrank? Mijn zus windt er geen doekjes om als ze reageert: ‘Iets leren over wijn? Dacht ‘t niet! Ik wil gewoon dat jij lekkere wijn voor me koopt, je kent mijn smaak. En ze doet er als echte grote zus nog een schepje bovenop:
‘Het interesseert me serieus geen moer hoe wijn gemaakt wordt, waar hij vandaan komt en dat de kosmische levenskracht van de maan en natuurlijke preparaten een positieve invloed hebben op de groei van de druiven.’
Ze is heerlijk eerlijk en haar reactie zet me aan ‘t denken. Dacht ik werkelijk dat iedere wijnliefhebber, lees wijndrinker, een passie voor wijn had? Oei, heb ik mezelf bedrijfsblind gestort op een markt die wellicht een stuk kleiner is dan ik dacht? In mijn beleving ontwikkelen wij ons in Nederland de afgelopen jaren steeds meer tot echte wijnliefhebbers. De consumptie van bier en gedistilleerde dranken neemt namelijk al decennia structureel af, terwijl de wijnconsumptie juist al lange tijd stijgt. Mijn zus is marketeer en ik besluit met enige hulp van haar marktonderzoek te doen naar de trends en feiten in de wijnmarkt. Zo kom ik achter de volgende feiten.
Gelukkig voor mij geven de consumententrends aan dat wijn steeds meer in de belangstelling is komen te staan: wijncursussen en – proeverijen zijn populair en wijnbars bleken een blijvende aanwinst in de horeca. Zelfs de verbouw van wijnranken neemt in Nederland – mede dankzij de klimaatverandering – toe, met eveneens een stijgende kwaliteit van de wijnproductie.
Ook heel dichtbij, namelijk in Amsterdam, wordt vanaf het voorjaar van 2016 een stuk grond van 1.200 vierkante meter naast station Sloterdijk omgetoverd tot wijngaard. Stukjes aarde van zo’n vijftien vierkante meter worden verpacht aan stadse wijnboeren, waarna het druiven verbouwen kan beginnen. Je hebt er nog wat geduld voor nodig, maar voor je het weet ben jij de trotse eigenaar van je eigen flesjes wijn!
http://inamsterdamwest.metmik.nl/nieuws/je-eigen-wijn-verbouwen
Wijn in de horeca
Ik duik verder in de onderzoeken en ontdek dat de wijnconsumptie in de horeca aan grote verschillen onderhevig is, afhankelijk van de verscheidene horecakanalen. De minst populaire gelegenheden om wijn te drinken zijn festivals, discotheken en bruine cafés (bars). Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan hier nooit wijn te drinken. Omgekeerd geeft meer dan tachtig procent van de geïnterviewden aan wijn te drinken in eetcafés en restaurants. Wel scoren de gastronomische en sterrenrestaurants een stuk beter dan de eetcafés en restaurantketens.
Herkenbaar? Natuurlijk is de wijn in het café niet te zuipen! Een veel gehoorde klacht, want meestal blijken ze achter de bar van de gekozen horecazaak een zeer matig glaasje bedorven druivensap te schenken. Het ontbreekt vaak aan kennis over het product wijn.
Ook hier zie ik grote kansen voor mijn WSET wijnopleidingen, want dit betekent dat onze potentie voor meer wijnkennis met behulp van een opleiding in horecazaken nog veel groter is dan ik dacht! Vooral ook omdat het echt zo makkelijk en leuk is om te leren. Wist je bijvoorbeeld dat iedereen wijn kan ruiken en proeven, simpelweg door te beschrijven wat je waarneemt? Ruik aan de wijn, ‘wals’ het glas rond, ruik nog eens en beschrijf dan wat je ruikt. Door de zuurstof die bij de wijn komt ‘opent’ de wijn zich. Naar gelang je dit vaker doet, zal je merken dat het makkelijker wordt om geuren te herkennen en beschrijven.
Ondertussen dooft de BBQ langzaam en is de fles gekoelde Shiraz op zijn kop eenzaam in de koeler aan vervanging toe… Terwijl ik het laatste drupje drink, begint mij zus enthousiast over haar nieuwe super blablabla marketingfunctie te vertellen.
Ik onderbreek haar resoluut en zeg: ‘Sorry zus, maar dat interesseert me echt geen moer. Zolang jij maar voor een rokende BBQ zorgt, zorg ik voor heerlijke bijpassende wijn. Proost!’
Wil jij wel meer leren? Dan kun je de WSET intermediate beginnerscursus volgen om professioneel te leren wijnproeven.
auteur: Leonie Mooijekind
bron: Wijnspijs.nl
Share On