Dansend op The Flexican tijdens het Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse Bos drink je een glas Pétrus 1999 à 170 euro.
Speciaal voor echte wijnsnobs, het Bacchus Wijnfestival op 4, 5 en 6 september. Hier sta ik voor Winefield’s auctioneers. Dit jaar is er namelijk extra aandacht besteed aan het proeven van wijn. Er zijn hiervoor speciale proeftafels en tenten waar je mee wordt genomen in het verhaal van de bekende Nederlandse sommeliers. Wil je echt uitpakken op Bacchus Wijnfestival? Dan is een wandeling langs de Winefield’s wijnbar verplichte kost!
Waarom?
Bij hoge uitzondering worden een aantal pareltjes uit de geheime Winefield’s wijnkelder mee naar het festival gebracht om per glas(!) te proeven. Normaal gesproken sla je bij de hieronder vermelde wijnen pas toe als je het veilinghamertje hebt gehoord, maar de minst bescheiden wijnen drink je hier per glas. Dit mede dankzij de Coravin, waarmee we de wijn per glas schenken zonder de kurk te verwijderen. Daardoor blijft de smaak en kwaliteit van de wijn behouden. Een baanbrekende innovatie. Het was niet eerder mogelijk: wijn schenken per glas, zonder de fles te openen. Met de Coravin kan dit wel. Door middel van een naald wordt je wijnglas gevuld. De ruimte die hierdoor in de fles ontstaat wordt opgevuld met het edele argongas, om oxidatie te voorkomen. De natuurlijke ontwikkeling van de wijn in de ongeopende fles wordt namelijk niet beïnvloed. De kurk sluit zich nadat de naald is verwijderd.
De lijst van de te schenken wijnen tijdens het Bacchus Wijnfestival is indrukwekkend.
Vooral de lijst Médoc-wijnen, waarvan niet de minste Bordeaux-wijnen uit de beroemde classificatie van 1855 opengaan, is meer dan de moeite waard. Een persoonlijke favoriet uit de lijst is niet de grootste naam, maar wel het Château van één van de meest excentrieke personen uit de geschiedenis: Château Prieuré-Lichine!
Voor degenen die deze beroemde rangschikking van de wijnen uit de Médoc niet zo goed kennen een korte introductie. Er is geen ander wijngebied met eenzelfde gezaghebbend classificatie-instrument als de Médoc. Alleen door een jarenlange constante kwaliteit te kunnen garanderen en een bewijs dat het Château dit op eigen kracht kon, werd een Chateau op deze lijst toegelaten. De allerbeste Châteaux werden premier grand gru classé. Dit zijn de beroemde Châteaux Lafite_Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild en Haut Brion. Wijnen van al deze Chateaux worden geschonken tijdens het Bacchus Wijnfestival.
Weten jullie trouwens dat het de Hollandse waterbouwkundigen waren die door de drooglegging van de Médoc deze streek een nieuw leven schonken?
Tijdens de achttiende eeuw vestigde de streek zich als de wijn van de rede. Menig filosoof omschreef de wijn uit de Médoc als diep robijnrood, fonkelende mineralen en licht Trocais eikenhout. De geur bracht herinneringen terug aan zwoele zomeravonden aan de zilte Atlantische kust, met een vleugje parfum van rozenblaadjes. Je ruikt iets heel vluchtig en heel even ervaar je een flashback. Geur bespeelt je emotie en kan herinneringen oproepen. Dit komt doordat geur in nauwe verbinding staat met het gebied van de hersenen dat over emotie gaat. Er zijn boeken volgeschreven over de geur van wijn en vinologen kunnen er uren over praten. Dikdoenerij of niet, ik vind het heerlijk en interessant tegelijk om de complexiteit van dit goddelijke product steeds weer te mogen opsnuiven.
Monnikenwerk
Maar terug naar de goudgerande classificatie. Château Prieuré-Lichine was ooit de abdij Vertheul en de wijn die de monniken produceerden had een uitstekende reputatie en werd zelfs gehanteerd als standaard om de wijnen uit de omgeving te taxeren. Vele jaren nadat de Priorij werd genationaliseerd verscheen de flamboyante persoonlijkheid Alexis Lichine ten tonele. Deze négociant, wijnhandelaar, geboren uit Russische ouders die naar de VS emigreerden, was gefascineerd door de Grand crus. Mede door deze ‘wijnpaus’ werden zijn landgenoten uit de VS ingewijd in de geneugten van de Franse wijn. Door zijn enorme gastvrijheid, zijn kennis in wijn, de wijngaard en wijnbereiding werd hij rechtstreeks de hemel in geprezen. Tien jaar na zijn overlijden werd het wijnbedrijf overgenomen door de familie Ballande en nog altijd is Château Prieuré-Lichine de navel van het appelation Margaux, misschien wel het middelpunt van de Bordeaux…
Wie komt er op 4, 5 of 6 september een glaasje godendrank met mij drinken tijdens het Bacchus Wijnfestival? PROOST!
auteur: Leonie Mooijekind
bron: Wijnspijs.nl
Share On